Jesteś tym, co jesz. To prawda znana od wieków. Nawet archeolodzy są w stanie po uzębieniu stwierdzić, czym odżywiał się osobnik, którego mumię odkryto. 🦷
Uczniów klasy 7a nie trzeba zbytnio zachęcać, żeby coś sprawdzić. Zdobytą podczas lekcji biologii wiedzę mieli okazję wykorzystać do rozwiązywania przygotowanej karty pracy. Dokonywali obserwacji mikroskopowych tkanek pochodzących z żołądka, jelita cienkiego, czy ślinianek. Własnoręcznie przeprowadzali eksperyment sprawdzający obecność skrobii w produktach spożywczych, a dodatkowo wykazywali obecność w komórkach wątroby katalazy – niezwykle ważnego enzymu, rozkładającego nadtlenek wodoru, który w nadmiarze jest toksyczny dla komórek ludzkiego organizmu. Stare porzekadło głosi, że przez żołądek do serca (nie tylko uczniowskiego), dlatego też dziewczyny przygotowywały dla wszystkich owocowy koktajl i szaszłyki – stanowiące źródło witamin i mikroelementów, które uczniowie poznali podczas zajęć. 🍊🍓🍒
I mimo, że prozdrowotny koktajl nie zachęcał wyglądem do konsumpcji, okazał się pyszny, a wzniesiony na koniec lekcji toast stanowił doskonałe zwieńczenie interesującej biologicznej lekcji! 🥂