Kwestia relacji polsko-żydowskich, szczególnie w czasie II Wojny Światowej stała się przedmiotem ostrego sporu wykraczającego poza granice naszego kraju. Przykro jest stwierdzić, że słowo „Żyd” współcześnie budzi sporo kontrowersji i niestety wielu ludziom nie kojarzy się zbyt dobrze.
Kim zatem są Żydzi? Jak duży jest ich wkład w kulturę naszego kraju, czym jest kuchnia koszerna czy szabat – o tym mogli przekonać się uczniowie naszego LO, którzy wzięli udział w wyjątkowych warsztatach edukacyjnych w języku angielskim – Once upon a time in a small town. I tak, całą grupą przenieśliśmy się w czasie.
Spacerowaliśmy po ulicach Nalewki, mijaliśmy mniej lub bardziej zapyziałe, lecz wciąż barwne geszefty. Potem dostaliśmy się na Miłą, skręciliśmy w Smoczą, mijani przez tragarzy z tłumokami na plecach. Cały ten pachnący czosnkiem i przyprawami zakątek zniknął, gdy wkroczyliśmy do części muzeum poświęconej II WŚ. Tutaj towarzyszyła nam zaduma, poczucie żalu i niesprawiedliwości. A to przecież ludzie ludziom zgotowali taki los..
Naszą wizytę zakończyliśmy w restauracji Warsze, której kuchnia kusiła aromatami już od pierwszej chwili przekroczenia jej progu. Podawane dania pozwoliły poczuć klimat starej, przedwojennej, bogatej kulturowo Warszawy, kiedy to zapach smakowitych potraw wydobywał się na zewnątrz, by skusić przechodniów i zachęcić do wejścia. Sklepienie muzeum nawiązuje do cudownego, opisanego w Biblii rozstąpienia się wód Morza Czerwonego, dzięki czemu Mojżesz z Izraelitami opuszczają Egipt. Uczniowie z kolei, opuścili gmach tego wyjątkowego miejsca urzeczeni odbytą tutaj wyjątkową lekcją.